Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek
csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek
csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Aggyá nyugtát, waze!

Hé, ez itt áfás ár, igaz? Na ide figyelj: az lehet, hogy egész iható volt a kávéd, még az is lehet, hogy ilyen isteni gulyáslevest soha az életben nem ettem – az viszont verd ki a fejedből, hogy a 20% áfát borravalóként itt hagyom neked!

Fogd föl végre: ez a 20% nem a tied, hanem az enyém: ebből javítják az úttestet, hogy ne legyen tengelytörésem; ebből van közvilágítás, hogy hazafelé belém ne állítsák a kést; ebből tartják fenn a rohadt vasutat meg a BKV-t, ami azért olyan kurva drága, mert te pofátlanul lenyúlod az áfát – hát most azonnal aggyá nyugtát, waze!

Cím: aszw-qkac-frímél-pont-stb.

Utolsó kommentek

  • Bővíz László - JUEX: @cybergyerek: "Ha a felére csökkenne az adó, az emberek nem 30-35%-ban fizetnének, mint most, hane... (2013.03.19. 16:04) A blog célja
  • Funi: "Bocsánat a poszthiányért. A blog él, csak pár napig nem voltam netközelben. " Volt ez 2009. 02. ... (2011.02.05. 17:46) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • chenjinjing888: last top quality examine [url=http://www.replicamallwatch.com/]replica watches[/url] by an Expert:... (2010.12.22. 08:42) Nem tehetjük meg, hogy...
  • chenjinjing888: Polishing: <strong><a href="http://www.replicamallwatch.com/">buy replica watches</... (2010.12.22. 08:19) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • Utolsó 20

Névváltozás

2009.01.13. 11:17 aszw

Többen szóvá tettek ilyesmit:

Jó volna a blog címát 'Aggyá nyugtát, waze!'-ra változtatni. Mert a felemlegetett TESCO is csak kérésre ad számlát. Alapban csak nuygta van...

Megtörtént, kösz a kiigazítást.

26 komment

Címkék: blog technikai

A bejegyzés trackback címe:

https://aszw.blog.hu/api/trackback/id/tr17874493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2009.01.13. 11:21:35

Köszi, ezért regisztráltam, hogy ennek a kijavítását kérjem, de megelőztél.

Én egy lúzer vagyok, nincs Audim meg úszómedencém, de (és most ne olvassa tovább, aki nehezen bírja a demagógiát) vannak gyerekeim, és inkább szarabbul élek, minthogy arra neveljem őket, hogy lehet lopni.

Rocky 2009.01.13. 11:29:39

@Kató néni:

De azt nem veszed észre, hogy az állam ellopja tőled a fizetésed 75%-át?
És mi lesz belőle?
Törleszthetetlen államadósság...

Tikus 2009.01.13. 12:22:58

Jajjj, @Rocky: Azért lopja el az a szerencsétlen Állam a 75%-ot, mert a lakosság többsége baszik befizetni az adóját. Képzeld, ha ez fordítva lenne, vagyis a többség renddesen fizetne, akkor (saccolok!) a 75% lenne a tied.

Majd ha lesz kedvem hosszasan gépelni, elmesélem milyen érzés rendesan adózni (és ezért nyugtát adni), aztán szembesülni a tolvaj bandával.

Naív kérdés: miért jár oly sok vállalkozó évi néhány milliós forgalommal (már ahogy az APEHnek mondják) sokmilliós luxusautókkal, míg én az évi 250 millás forgalmammal lassan talán megfontolhatok egy használt Focust? Segítek: én adok nyugtát MINDEN eladásomról.

Rocky 2009.01.13. 12:31:03

@Tikus:

Ezt már leírtam egy másik posztban:
"Emlékszem, ötödikes koromban, hogy fel voltunk háborodva töriórán, mikor a tanár a tizedről, beszélt...

Vegyünk egy nettó 160 ezer forintos fizetést!
Ennek az álbruttója kb. 250e Ft. A "szuper"bruttó (valójában a ténylegesen ennyibe kerül az alkalmazott havonta a munkaadónak) 250x1,33=cirka 330 000 Ft.
Na a tized ötszörösét már meg is kapta állambácsi!

És akkor lássuk miket vesz a pógár a nettójból:
-élelmiszert
-energiát
-vizet
-ruhát
-lakást
-autót
-műszaki cikket
-stb.

Mindegyiken van ÁFA (20%)= 32e Ft újabb tized
Jövedéki adó, útalap, illetékek stb.

A nettó jövedelem, egy átlagos fogyasztási kosár esetén, még kb. 50% adót tartalmaz!

Ez azt jelenti, hogy a munkaadó által az alkalmazottja után kifizetésre került 330 000 Ft után, az állam 250 000 Ft adót szed be!!!

Tehát a "szemét" középkori földesúr és egyház tizede helyett, most a bérünk HÁROMNEGYEDÉT lenyúlja az állam!!!

És ez mire elég? Arra, hogy IMF hitellel kell elkerülnünk az államcsődöt. Ami nem is biztos, hogy sikerül, mert már egy nagy részét, el is költötték, csak nem úgy, ahogy az IMF szerette volna!!!"

Rocky 2009.01.13. 12:34:47

@Tikus:
"a lakosság többsége baszik befizetni az adóját"
ezt, hogy érted?
öngyilkosok? disszidálni akarnak?
jön az APEH azonnal és inkasszózik
miről beszél?

Mindenki szeretne nyugodt lelkiismerettel aludni, de a törvények úgy vannak kitalálva, hogy sosem lehetsz nyugodt, mindig találnak valamit ha akarnak...

Ha csak az áfát megfizetem minden után, már akkor bukom a 20%-át a nettó bevételnek...
milyen 75% megmaradról beszélsz te???

Rocky 2009.01.13. 12:37:51

Ja!
És az állam a legnagyobb ADÓCSALÓ, mivel az állami alkalmazottak után fizetett adók, járulékok, csak papíron léteznek, mivel az egyik zsebemből a másikba rakom a pénzt módszer elvén működik....

De hogyan is fizethetne valaki saját magának???

Tikus 2009.01.13. 13:06:58

Rocky, ne idegelj! Szerinted az adócsaló vállakozók, akik miatt nem folyik be megálmodott adótömeg, ők nem a magyar lakosság részei?

Rocky 2009.01.13. 13:10:17

@Tikus:
de!

Mi a kérdés?


Ha csak 1 ft-ot fizet be az "adócsaló vállalkozó", már akkor is többet adózott mint egy állami alkalmazott, mivel náluk az állam az egyik zsebőből a másikba teszi a pénzt.
Nincs az állami cégeknek bevételük, csak adókból, illetékekből...
(a közalkalmazottakra gondolok)

Köldökszösz (csodalampa) 2009.01.13. 14:08:14

Mennyi okos közgazdász!

Akkor induljunk ki abból, hogy minden egyes forintot a Magyar Állam adott ki, és mindenki csak használja azt egy darabig, majd vissza a nagy kasszába és újra ki a polgároknak (népnek).

Az élet megrontói azok, akik külföldön költik el a Magyar Állam pénzét!!!

Na, ez nagyjából hasonlóan demagóg volt, mint a kedves előttem szólók.

Bit Rot 2009.01.13. 14:09:42

@Tikus:
"Naív kérdés: miért jár oly sok vállalkozó évi néhány milliós forgalommal (már ahogy az APEHnek mondják) sokmilliós luxusautókkal, míg én az évi 250 millás forgalmammal lassan talán megfontolhatok egy használt Focust? Segítek: én adok nyugtát MINDEN eladásomról."

Hát igen, a tipikus balfasz.
Évi 250 millás forgalomra egy normális cégnél a szokásos profit (10%) 25 millió Forint, ebből azért kijön egy luxusautó.

Persze ha te ezt inkább önként befizeted, hajrá!

De valami csak nem stimmel az adórendszerrel, ha TE ilyen "szarul" élsz, ennyi munkával!!!

Köldökszösz (csodalampa) 2009.01.13. 14:17:15

@John42: Kivéve, ha a vállakozás elsődleges profilja nem a "luxuskocsival járok, évente kétszer Balin nyaralok". Mint azt sok esetben látjuk.

A kérdés lényegét fogd meg: Ha egy vállalkozás veszteséges, illetve minimális jövedelmet termel évente, akkor miből veszi a luxusautót, "telephelyet" medencével?

"Persze ha te ezt inkább önként befizeted, hajrá!" - Ezt mindenkinek be KELLENE fizetni. Megint a szemléletet nem értem. Ez nem kérdés, nem választási lehetőség.

Rendben: Ne fizessünk adót, de akkor ne is várjunk el semmit. Akkor fizessünk meg mindent. Tanítást, orvost, gázt, villanyt.
Megdöglene az ország fele.

TH 2009.01.13. 14:51:24

@John42: Ja, az ugyan igaz, hogy 10% profitot illik kitermelni, de hogy ezt autóra kéne költeni, az erős túlzás. Esetleg vissza is kell forgatni a cégbe, juttatásokat adni a dolgozóknak stb. Ezek ilyen megtérülő befektetések, de luxusautó nem az első évben lesz, ez kétségtelen...

azazello 2009.01.13. 15:11:36

Azért írok, mert tragikusnak tartom azt a hozzáállást, ami itt többen tanúsítanak. És némelyikük mellé még nem is túl intelligens, lásd a tizedes vagy az "állami alkalmazott nem fizet adót" példáit (utóbbihoz: a Te véleményed szerint a magyar állam alkalmazottainak hova kéne fizetniük a járulékokat? A szlovák államkincstárnak?).

Arról nem is beszélve, hogy ezek a trollok mást sem tesznek, mint a már nemzeti összpszichózissá vált toposzokat emlegetik. "Lehetetlen tisztességesen élni itthon." "Ha külföldre mész, már rég milliomos lehetnél". "Ha befizeted az adót, balf@sz vagy". Jó lenne látni, hogy egyrészt ez koránt sincs mindig így, másrészt meg rajtad meg rajtam múlik, hogy megváltozik-e.

Igenis lehetséges, hogy egy besokallt magyar állampolgár írja ezt a blogot (hála istennek!). Igenis vannak tisztességes vállalkozók az országban, akiket jogosan felháborít, ha lesajnálóan baleknek nézik őket azok az "ügyesek", akik miatt ilyen nehéz az adóikat befizetők helyzete - és még pimaszul le is hülyézik őket.

Természetesen nem tudom megválaszolni a dilemmát, miszerint adócsaló-e a magyar a magas adókulcsok miatt, vagy magasak az adókulcsok az adóelkerülés miatt. Viszont érdemes észben tartani a dolog történelmi okainak egyikét: azt, hogy az adócsalás mint társadalmilag elfogadott magatartás morálisan tényleg kevéssé kérdőjelezhető meg egy diktatórikus országban - például a szocialista Magyarországon. Ezért lett belőle összekacsintós népi játék (ráadásul, valaki pontosítson, áfa és szja csak a 80-as évek óta van itthon).
De azóta kicsit megváltozott a környezetünk, demokráciában élünk (remélem ezt senki nem vitatja - ha mégis, annak további kellemes időtöltést kívánok a szellemi magánzárkájában, de a kimenő adatforgalmát illene korlátoznia), és az EU miatt ez így is lesz egy ideig. Ennek az államnak a minősége hosszú távon pedig már a mi magatartásunkon múlik. Vannak generációk, akik ezt már felismerték. A többiek a múlt hangja (homo kadaricus, ki is írta?).

Végül pedig gratulálok a bloghoz. A nyugta alaki kellékeinek felsorolását nagyon hasznosnak tartom.

azazello 2009.01.13. 15:17:36

Még valami az állami alkalmazottakat szapuló topiktársnak. Figyelmedbe ajánlom a tényt, hogy számukra az adócsalás lehetősége nem adott, mert nem rajta múlik, hogy tisztességesen könyvelik-e el a jövedelmét, vagy saját hatáskörben sumákol egy sort, és lecsippent néhányszor tíz százalékot itt meg ott.
Tehát ebből a szempontból a vállalkozók helyzeti előnyben vannak. Még egy ok, hogy az adócsaló ügyeskedők ne bizonygassák, hogy az erkölcs az ő oldalukon van.

Mellesleg leírom, nem vagyok állami alkalmazott, mielőtt valaki nekem esne. Továbbá nem állítom, hogy könnyű a Magyarországon vállalkozók helyzete.

TH 2009.01.13. 15:27:10

@Rocky: Hát de akkor mit javasolsz, hogyan fizessenek az állami alkalmazottaknak? lehetne 0%-os adókulcs náluk, látnám értelmét, de szerintem azt sokan nehezen vennék be, hogy attól nem változik semmi, csak az adminisztráció csökken.

Bit Rot 2009.01.13. 15:29:44

azazello:
Ha az állami alkalmazottak olyan jó adófizetők, akkor emeljük fel az SZJA-t 95%(!!!)-ra, persze CSAK az állami alkalmazottaknak, a nettó bérük maradjon amennyi most!

Az állam úgyis befizeti, akármennyi az adó, az ország pedig csak gyarapodik, gazdagszik, stb.

Vagy mégsem?

Bit Rot 2009.01.13. 15:32:33

@azazello:
"Igenis lehetséges, hogy egy besokallt magyar állampolgár írja ezt a blogot"

Lehetséges.
De nem valószínű!

Csak azt nem értem, az MSZP-SZDSZ mit erőlködik ennyit!

Hiába facsarják tovább a versenyszférát, egyszerűen NINCS TÖBB LÉ.

És igen, biztosan vannak kopaszmercis audis vállalkozók, de őket egyrészt el kellene kapni (nem fog megtörténni, hiszen a nagyobb gazemberek, pl. Kulcsár is szabadlábon vannak), másrészt sokan nem tudnának megélni, ha számlát adnának (mosógépszerelő, kőműves, stb.)

aszw 2009.01.13. 15:50:44

@John42:
>> "Igenis lehetséges, hogy egy besokallt magyar
>> állampolgár írja ezt a blogot"

> Lehetséges.
> De nem valószínű!

Kedves John42!

Tudnál mondani valamilyen módszert, amivel (az anonimitásom megőrzése mellett) bebizonyíthatnám számodra, hogy egyszerű magánember vagyok, és nem áll mögöttem se párt, se kormány , sem APEH?

Csak azért kérdezem, mert ha te (bocs, hogy téged pécéztelek ki: pontosabb lenne úgy, hogy te meg a többség) ELEVE eldöntötted, hogy márpedig itten libsibibsibolsi összesküvés van, akkor hiába strapálom magam. Ez esetben tudomásul veszem, hogy az "elnézést, Virág elvtárs, ez nem a tanúvallomás, hanem az ítélet" esete áll fenn.

azazello 2009.01.13. 16:03:59

@ John42:

"akkor emeljük fel az SZJA-t 95%(!!!)-ra [...] a nettó bérük maradjon amennyi most!"
Komolyan, nem értem. A bruttójukat meg az egekbe emelnéd, vagy hogy? Oké, hogy nem fizetnek iparűzési adót, satöbbi, de nekik sem maradt sokkal több 25-30%-nál, ha rászámolod az áfát. Csak nekik nincs jogi kiskapu ennek "javítására", ezt akartam mondani. Vagy?

""Igenis lehetséges, hogy egy besokallt magyar állampolgár írja ezt a blogot"
Lehetséges.
De nem valószínű!"
Attól, hogy számodra nehezen képzelhető el, még lehetséges. Ahogy a postokból kiderül, nem mindenki gondolkodik úgy, mint te.

"Csak azt nem értem, az MSZP-SZDSZ mit erőlködik ennyit!"
Ez mióta szól a jelenlegi kormányról? Értem én, hogy hat év kormányzás után itt is bőven beérett a flegma pénzszórás, de nem ők találták ki a rendszert - csak működtetik, mert szerintük (is) ez a politikai realitás (ezt erősítette meg a tavaszi népszavazás is, nem?), mert nekik is így kényelmes. De a probléma nem 2002-ben kezdődött (s nem is '98-ban).
Átfogó adóreformot szerintem az összes eddigi párt megígérte, aztán egy-két próbálkozás után szépen elfelejtette.

TPZ 2009.01.13. 16:57:33

@aszw: Lehet, hogy kérdezték, nem olvastam mindent (nem is fogok), de három kérdésre válaszolhatnál az anonimitás megőrzése mellett (amihez annak ellenére ragaszkodsz, hogy te név szerint említesz cégeket):

- Hány éves vagy?
- Mi a végzettséged?
- Milyen területen dolgozol?

Csak kíváncsiság, köszi.

aszw 2009.01.13. 18:25:36

@TPZ:

a) 30 és 40 között
b) érettségi
c) irodai alkalmazottként billenytűzetpüfölés

Különösebben paranoiás nem vagyok, de az elmúlt két nap hozzászólásainak tükrében közelebbit nem merek írni.

TPZ 2009.01.13. 22:01:33

Akkor ezek szerint a vállalkozást valószínűleg nem próbáltad még. Javaslok egy rövid kitérőt, lehet, hogy egész más megvilágításba kerülne számodra egy-két dolog.

nem várt fordulat 2009.01.14. 01:50:35

@aszw: kérlek szépen, válaszolj, vagy írj valamit, mondjuk a véleményed erre:

index.hu/velemeny/jegyzet/san080624/

Karacsi Maci

Ps: c) irodai alkalmazottként billenytűzetpüfölés: funny

Ps2: mit csináljak azzal a hellyel, ahol ma voltam. fogyasztás 2200, baráti beszélgetés, nem kértem és nem is kaptam számlát / nyugtát, csak kézzel írott összesítőt. maradok még, iszom még egyet, 1200, kaptam nyugtát, rendeset, sorszámmal, miegymással.

aszw 2009.01.14. 09:38:35

@karacsi_maci:

Egy szóval sem írtam, hogy jó és vállalkozóbarát a adórendszerünk. De ez a blog nem is arról szól, hogy "vállalkozóként legyel száz százalékosan jogkövető"! Egy szót sem írtam a posztokban (és nem is fogok) a járulékokról, arról, hogy minimálbér vagy nem minimálbér stb.

A számtalan adó közül egyetlen egyről szól a blog: arról a bizonyos áfáról, amely be van építve a fogyasztói árba, és amely árat én effektíve kifizetek, abban a tudatban (azaz hiszemben), hogy anak az X hányada bekerül a költségvetésbe. Ha erről kapok nyugtát, akkor úgy tekintem, hogy közvetlenül nem loptak meg. Ennyi.

Ha emellett a vállalkozó a munkvállalóinak a fizetésük 90%-át zsebbe adja, arra azt mondom, hogy szomorú ügy, hogy így van (hogy másképp nemigen lehet), de ahhoz kicsi vagyok, hogy felmérjem, ebből mennyi a vállalkozó sara. Úgyhogy erről blogoljon más, olyan, aki ért hozzá.

A Ps2-höz: ha a kérdés nem költői, akkor, ha akarod, írd meg privátban a történetet az üzlet címével, és kirakom egy "ahol részben lopnak" tag-gel. :)

pagocs 2009.01.14. 16:51:53

Érdekes ötletnek tartom a kezdeményezést és támogatom! Sajnos nem vagyok túl optimista az átütő siker tekintetében, de úgy gondolom, hogy ha nem indul el végre egy alulról történő változási folyamat akkor ez a kis földdarab örökre Mutyiland néven marad fenn a történelmi krónikákban. Persze a változásnak két pólusúnak kellene lennie, mert a gazdaság fehéredésével fordított arányban a terheknek is változnia kellene. És szerintem itt van az a bizonyos négylábú elhantolva. Mert alapvetően hiányzik a bizalom, hogy a „kedves politikai elitünk” ( a k+d kívánság szerint t+t-re cserélhető:) tud annyi önmérsékletet tanúsítani, hogy a növekvő bevételek oda kerüljenek és úgy legyenek felhasználva ahogyan kell és ne a magán vagyonuk gyarapodjon. A bizalom persze a másik oldalon is hibádzik mert tudják, hogy ők mit csinálnak és ebből kiindulva feltételezik, hogy minden kedves honfitársuk hasonló módon áll a kérdéshez. Ezt a bizalmi patthelyzetet elég nehéz feloldani, és akkor a többi problémáról ne is beszéljünk. De valahol végre el kell kezdeni a változást.

Azt hihetetlenül mókásnak tartom, hogy vannak egyesek akik már ott tartanak, hogy egy ilyen kezdeményezéssel kapcsolatban is összeesküvés elméleteket kezdenek fabrikálni. Na jó, valójában ez nem is mókás...

Rocky 2009.01.16. 09:27:32

@azazello:
"Azért írok, mert tragikusnak tartom azt a hozzáállást, ami itt többen tanúsítanak. És némelyikük mellé még nem is túl intelligens, lásd a tizedes vagy az "állami alkalmazott nem fizet adót" példáit (utóbbihoz: a Te véleményed szerint a magyar állam alkalmazottainak hova kéne fizetniük a járulékokat? A szlovák államkincstárnak?)."

Ezzel én is így vagyok:
tragikusnak tartom hogy egyesek az orruknál tovább nem látnak!
Nem az állami alkalmazottakat szapultam, ők csak annyiról tehetnek, hogy az adófizetők pénzén, előjogokat élvezve, harsogják, hogy tőlük mennyi járulékot vonnak le.

DE: az ő járuléklevonásuk, nem plusz bevétel az államnak. Ezzel nem kerül több a közös kalapba.
A közös kalapba onnan kerül(ne) lé, ha németországba exportált audi műanyagkütyüs beszállító, szépen befizeti az alkalmazottai után az adót.

Nem tudok más példát mondani:
ha az egyik zsebedből a másikba teszed a pénzt, az nem bevétel (hiába is olyan büszkék rá, hogy ők nem tudnak trükközni. Az egyszerűen nem az ő pénzük, hanem közös, állami.

Ezért is kellene már bevezetni a nettó fizetést, valamint aki bruttót kap, az kapja meg a szuperbruttót (ami az igazi bruttó (bruttóx1,33) és akkor látnák az emberek, hogy kapásból az 50% fizetésüket lenyúlják... És csak aztán jönnek még a fogyasztást terhelő adók...

Ha valaki ezt nem érti, csak sajnálni tudom...
Nem vagyok közgazdász, 33 éves vagyok, számlás, felsőfokú végzettséggel, havi 230e forint adót fizetek, a br. 490 e számlámra.
süti beállítások módosítása