Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek
csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Aggyá nyugtát, waze!

Hé, ez itt áfás ár, igaz? Na ide figyelj: az lehet, hogy egész iható volt a kávéd, még az is lehet, hogy ilyen isteni gulyáslevest soha az életben nem ettem – az viszont verd ki a fejedből, hogy a 20% áfát borravalóként itt hagyom neked!

Fogd föl végre: ez a 20% nem a tied, hanem az enyém: ebből javítják az úttestet, hogy ne legyen tengelytörésem; ebből van közvilágítás, hogy hazafelé belém ne állítsák a kést; ebből tartják fenn a rohadt vasutat meg a BKV-t, ami azért olyan kurva drága, mert te pofátlanul lenyúlod az áfát – hát most azonnal aggyá nyugtát, waze!

Cím: aszw-qkac-frímél-pont-stb.

Utolsó kommentek

  • Bővíz László - JUEX: @cybergyerek: "Ha a felére csökkenne az adó, az emberek nem 30-35%-ban fizetnének, mint most, hane... (2013.03.19. 16:04) A blog célja
  • Funi: "Bocsánat a poszthiányért. A blog él, csak pár napig nem voltam netközelben. " Volt ez 2009. 02. ... (2011.02.05. 17:46) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • chenjinjing888: last top quality examine [url=http://www.replicamallwatch.com/]replica watches[/url] by an Expert:... (2010.12.22. 08:42) Nem tehetjük meg, hogy...
  • chenjinjing888: Polishing: <strong><a href="http://www.replicamallwatch.com/">buy replica watches</... (2010.12.22. 08:19) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • Utolsó 20

És ugyanez számla nélkül mibe kerül...?

2009.01.07. 23:58 aszw

Van ilyen, persze. Ez a blog nem erénycsőszködésre van, nem a kényszeres jogkövetésre szólít fel. Ha a mester azt mondja, hogy tizenkétezer a javítás, számla nélkül viszont csak egy tízes - nos, akkor szent és hazafi legyen a talpán, aki ilyenkor azt mondja, hogy jó, akkor a drágább verziót választom. Tudom, persze, az állampolgári kötelesség ilyenkor is az volna elvileg, hogy számlát kérünk. De azt is tudom, hogy ha az embernél épp dől a víz a falból, akkor nem feltétlenül meggyőzhető arról, hogy a csőtörés alkalmából neki hirtelen kötelessége beszállni a költségvetésbe.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a blog nem arról szól, amikor feltevődik a címben írt csúnya kérdés. Hanem arról, amikor nem vetődik fel. Amikor valaki az áfáva növelt árat fizeti meg, mert egyszerűen "ennyibe kerül". A blog arról szól, és nem többről, hogy  ebben az esetben kinek a zsebében köt ki végül ez a ténylegesen kifizetett húsz százalék. Az az összeg, ami nem a termék vagy szolgáltatás ára, hanem a mi hozzájárulásunk környezetünk fenntartásához és fejlesztéséhez, és amelynek befizetésére a termék megvásárlása vagy a szolgáltatás igénybe vétele csupán apropóul szolgál. És amihez a pénz átvevőjének annyi köze van csupán, hogy ő is részesül a fenntartott és fejlesztett környezet áldásaiban.

Vagy ezen áldások hiányában, ha elsíbolja a pénzt. Mert új kocsit még csak vehet belőle magának, de autópályát aligha.

7 komment

Címkék: blog költségvetés számla

A bejegyzés trackback címe:

https://aszw.blog.hu/api/trackback/id/tr72864616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2009.01.12. 16:18:23

Nem az állampolgárok erkölcsére kéne alapozni ezt a számlaadás dolgot, hanem olyan törvényt és rendeletet kell alkotni ami érdekeltté teszi a pógárokat a számlakérésben. Nevetséges, hogy az állam a legalapvetőbb rendszert sem képes kiépíteni. Lásd építőipar, ahol simán kellene számlával igazolni az elkészült ingatlan teljes értékét mondjuk a használatbavételi engedély kiadásához, stb, a lehetőségek szinte korlátlanok. Valszeg a politikusi szférában komoly érdekeltségek akadályozzák, hogy az építőipar ilyen módon megtisztuljon és rendesen adózzon.
Röhej, hogy az aktuális számlalottó már egy haladó ötletnek számít minálunk. Egy fokkal jobb lenne, ha a vállalkozókhoz hasonlóan az SZJAban is leírhatók lennének egyes költségek.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.01.12. 16:45:15

"kinek a zsebében köt ki végül ez a ténylegesen kifizetett húsz százalék"

A kérdést itt is fel lehet tenni abban a formában, hogy 'mennyibe kerülne a sushi akkor, ha mindenkinek rendesen számláznának?'. Nyilván többe, mint így, mert az államnak leadózott pénzt valahonnan pótolni kell, hogy a bolt működni tudjon. Nem sok cég dolgozik a teljes _bevételének_ 20%-át kitevő nyereséggel ugyanis...

Ha pedig árat emel, akkor nem biztos, hogy talpon marad az erős versenyben, a többi adócsaló cég között. Ez van... csapdahelyzet.

Csakhogy ebből ki kéne szállni. Én is azt hiszem, hogy nem lehet mindig azt várni, hogy majd a zállam megoldja. Nem fogja. Nekünk kell lépni: például számlát kérni, vagy csak megvárni...

Jack__Bauer 2009.01.12. 18:09:53

@Comandante en Jefe: csak részben tudok egyetérteni ezzel. Vannak a környékünkön boltok, ahol mindig kapok blokkot (egészen pici éjjel-nappalik is), és van ahol mindig kérni kell (különben nem adna - általában az a módszer ilyenkor, hogy vagy beütögetik kis számológépbe a tételeket, vagy rendes pénztárgépen adják össze, csak a végén cancel- mikor kérem a blokkot, újra beüti a végösszeget...).
Mégis talpon marad mind a kettő. Csak esetleg az utóbbi több profitot termel az állam és az én káromra...

De ismerek olyan kisállat-klinikát is, ahol a visszajáró ügyfeleknek már csak részletezőt adnak... Persze az "ÁFÁ-t" ugyanúgy legombolják róluk. És ne hidd, hogy a talponmaradásért küzdenek: több milliós árbevétel mellett havi milliós nyereség.


Egyébként volt erről már számos poszt a Homáron is (homar.blog.hu/2008/12/29/hiperinflacio_a_spiralozoiparban), a legutóbbiban mikor kérték a blokkot azt se tudta az eladó, hogy mennyi az ÁFA, mert 1,5x-es árat mondott...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.01.13. 00:24:56

JB:
Nem azt mondom, hogy a korrekt vállalkozó azonnal tönkremegy, de azt igen, hogy óriási versenyhátrányban van, és hogy a jelenlegi elvonások mellett az árak általában magasabbak lennének, ha mindenki befizetné a teljes áfát.
(Ezt a különbséget viszont szívesen megfizetném, hiszen most is megfizetem, csak máshol - és sajnos sokszorosan, mások helyett is.)

vakablak 2009.01.13. 05:27:29

Ahhoz, hogy a vevőnek érdeke legyen az, hogy az általa fizetett ár áfa-tartalma valóban eljusson az államhoz, naivan optimális esetben az szükségeltetik, hogy az illető állampolgár elhiggye, hogy azt a pénzt az állam valóban a köz javára fogja fordítani, nem pedig elmutyizza a csókosoknak, puccos dolgokat vesz magának, elbassza vagy elherdálja. Márpedig mind a szubjektív meggyőződés, mind az ismertté vált adatok is azt a képzetet keltik az állampolgárban, hogy az állam nem a köz javára fordítja ezt a pénzt. Innentől logikus és racionális viselkedés részéről, ha rögtön meg is tartja az összeget (ha bírja), vagy legalább a vállalkozónál hagyja abban bízva, hogy így az ár legalább valamelyest alacsonyabb, mint lenne amúgy.

Ebből a helyzetből két kiút van, melyekből az első járhatatlan. Az államnak meg kellene javulnia. Namármost ez ebben az országban soha a büdös életben nem fog megtörténni. Ez az ország minden sejtjében a mutyira épül. Nincs jó párt, nincs jó politikus, és nincs jó állampolgár. Mindenki a maga szintjén mutyizik, és ebből jottányit sem enged.

A másik kiút a kényszer. Olyan törvény meghozását javaslom, amely országunk lakosságának eredendő aljasságára apellál, abból ugyanis nincs hiány, sőt. Aki bizonyítani tudja, hogy neki valaki nem adott számlát, az a szolgáltatás végzőjére kirótt büntetés 20%-át az államtól megkapja. Másnapra mindig mindenki adna számlát, még a saját anyjának is. Igaz ugyan, hogy egy ilyen vád igazolása esetenként nehéz vagy akár lehetetlen, mégis, a bizalmatlanság és a lebukástól való félelem a vállalkozók részéről olyan mértékűvé nőne, hogy nem érné meg kockáztatni. Millió kis simlis önjelölt apeh-ellenőr próbálná őket nap mint nap beugratni, úgyhogy egyszerűen nem érné meg azt a stresszt elviselni, hogy kiben lehet megbízni és kiben nem.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.01.13. 07:02:12

autópályát, ja. viaduktot a Somogyi-dombságra, meg alagutat a szántóföld alá.

van egy nem működő államigazgatásunk, egy pazarló közpénz-felhasználásunk, egy tolvaj politikai elitünk, amely évente százmilliárdokat vesz el tőlünk párt- és saját célra.

mindeközben az adóterhelésünk az égben, a szociális rendszerünk ostoba és pazarló, nem folytatom.
úgy nagyjából-egészéből kíváncsi lennék, hogy az itt okoskodó-ítélkező kommentelők hány százaléka (kényszer)vállalkozó...!!!???

Anonymouse 2009.01.13. 08:25:10

fura a posztíró hozzáállása
a kezdőposztban azt mondja, hogy lopás, ha az adófizetők pénzét lenyúlja a vállalkozó
most meg azt, hogy nem lopás, ha az adófizetők pénzét lenyúlja ő
-
persze értem én, kis lépésekkel...
süti beállítások módosítása