Aggyá nyugtát, waze!

Hé, ez itt áfás ár, igaz? Na ide figyelj: az lehet, hogy egész iható volt a kávéd, még az is lehet, hogy ilyen isteni gulyáslevest soha az életben nem ettem – az viszont verd ki a fejedből, hogy a 20% áfát borravalóként itt hagyom neked!

Fogd föl végre: ez a 20% nem a tied, hanem az enyém: ebből javítják az úttestet, hogy ne legyen tengelytörésem; ebből van közvilágítás, hogy hazafelé belém ne állítsák a kést; ebből tartják fenn a rohadt vasutat meg a BKV-t, ami azért olyan kurva drága, mert te pofátlanul lenyúlod az áfát – hát most azonnal aggyá nyugtát, waze!

Cím: aszw-qkac-frímél-pont-stb.

Utolsó kommentek

  • Bővíz László - JUEX: @cybergyerek: "Ha a felére csökkenne az adó, az emberek nem 30-35%-ban fizetnének, mint most, hane... (2013.03.19. 16:04) A blog célja
  • Funi: "Bocsánat a poszthiányért. A blog él, csak pár napig nem voltam netközelben. " Volt ez 2009. 02. ... (2011.02.05. 17:46) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • chenjinjing888: last top quality examine [url=http://www.replicamallwatch.com/]replica watches[/url] by an Expert:... (2010.12.22. 08:42) Nem tehetjük meg, hogy...
  • chenjinjing888: Polishing: <strong><a href="http://www.replicamallwatch.com/">buy replica watches</... (2010.12.22. 08:19) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • Utolsó 20

Minek nekem nyugta?!

2009.01.05. 23:49 aszw

Vannak, akik felnőtt aggyal fejjel még mindig azt hiszik, hogy a Télapó tojja a húsvét tojást, az államnak meg van valahol a pincében egy rakás zséje, és az a dolga, hogy ezt annak rendje s módja szerint szétossza a nép között. Ehelyett meg a csúnyacsúnya kormány jó lenyúlja a kasszát, vesznek Audikat meg ilyenek, oszt' ezért nincs pénz.

Hát nem.
 
 
Az államnak onnan van pénze, hogy adunk neki. Adunk, éééértem?! Ezért hívják adónak. Ha pedig nem adunk neki, akkor nincs. És az a helyzet, hogy ha a csúnyacsúnya kormány (mindegy, hogy épp bal vagy jobb) sokkal több Audira valót lopna el, a költségvetés szempontjából az akkor sem lenne tétel. A költségvetés szempontjából az az adó számít tételnek, amit iszonyatos mennyiségben nem fizetünk be.
 
Az állam egyik legfőbb bevételi forrása az ún. általános forgalmi adó, közismert nevén áfa (így kisbetűvel, nem pedig ÁFA). Az, hogy ez jó-e vagy sem, arról lehet okosakat (meg butákat) gondolni és mondani. Az viszont, hogy mindennapos vásárlásaink során az általunk kifizetett árak áfás árak, tény. Nem azért áfás árak, mert mi jogkövetők és jó fejek vagyunk, hanem mert a kereskedő így árazta be a cuccot. Áfával. És ő sem azért tette ezt, mert jó fej, hanem mert muszáj neki. Tehát a kereskedő eleve annak tudatában határozza meg az árat, hogy a tőlem kapott pénz kétfelé megy: 5/6 részét megtartja ő maga, 1/6-át megkapja a költségvetés.
 
Mit jelent ez konkrétan? A kocsmáros X összegért megveszi a sört, és kiszámolja, hogy mennyiért biznisz neki eladni. Erre az árra kerül a 20% áfa, és ezt az árat írja ki az étlapra. Ha ő pl. 200,- Ft-ért szerez be egy korsó sört, és azt mondja, hogy neki úgy éri meg ezt árulni, ha 100% a haszonkulcsa, akkor ez azt jelenti, hogy 400,- Ft-ot akar zsebre tenni. Ehhez hozzáadja a 400,- Ft 20%-át, és az étlapra kikerül, hogy sör: 480,- Ft. Én kifizetem neki a 480,- Ft-ot (és az ötszázasból persze nem kérek vissza), azzal, hogy abból négyszáz (borravalóval együtt 420) az övé, továbbá megbízást adok neki arra, hogy 80,- Ft-ot fizessen be az államkasszába. Ha egy nap csak 100 korsót ad el (és semmi mást, pálinkát se), és az évnek csupán - mondjuk - 200 napján tart nyitva, akkor ez azt jelenti, hogy egy év alatt az állampolgárok 1.600.000,- Ft-ot bíztak rá azzal, hogy azt szíveskedjék továbbadni az államnak.
 
Ezekből a kis pénzecskékből épülnek az utak, tartják fenn a kórházakat, az iskolákat és a közlekedést, és ebből finanszírozzák a közvilágítást és a rendőrséget. Már ha ezek a pénzek beérkeznek a kasszába. Ha nem érkeznek be, akkor nem csoda, ha hónapokon keresztül nem javítódik ki a kátyú, ha az alulfizetett nővér mísz picsa, ha az iskola összedőlni készül, ha egymást érik a közlekedési sztrájkok, és ha megerőszakolják a kislányodat a kivilágítatlan utcán (és a rendőrség tehetetlen).
 
Mi a garancia arra, hogy a kocsmáros nem felejti el "véletlenül" befizetni a kis nyolcvan forintkákat, hogy aztán véletlenül abból vegyen magának új kocsit?
 
Egy valami. Ha számlát (blokkot) kérsz tőle.

12 komment

Címkék: költségvetés áfa számla gyépé

A bejegyzés trackback címe:

https://aszw.blog.hu/api/trackback/id/tr4860487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2009.01.12. 14:21:52

Minden szavaddal egyetértek! Meg a bloggal is. Szélmalomharc, de sok erőt hozzá!

nagylalo 2009.01.12. 14:35:10

Mindenhol csak az áfáról beszélsz, de ne feledkezz meg a többi bevételtől függő adóról sem, azokat is mind-mind megspórolják azzal, hogy nem adnak nyugtát.
Ráadásul az állam által nem látott bevétel egyből zsebre megy, ilyenolyan járulékok, szja vagy mondjuk osztalékadó, bármi amivel ki lehet venni a cégől a pénzt: mind megúszható.
Messze súlyosabb dolog ez, mint a bruttó érték 1/6-a.

alert 2009.01.12. 16:22:19

teljesen egyetértek. a családnak direk van egy általános körű BT-je, hogy minden lóf.é adjunk számlát, ha pluszmunkázunk.

abc-ben vettem 2 csokit, és amikor szoborrá merevedtem, megkérdezték, adhatnak még valamit? mondom, igen, egy blokkot pl.

eagle-r 2009.01.12. 23:21:38

Az is megérne egy postot, hogy Magyarországon miért kell a számlán feltüntetni minden szart. Az 1-es példány meg 2-es példányos baromságról meg ne is beszéljünk.
Nem küldhetek pdfben számlát, mert valami majom kitalálta, hogy az csak akkor érvenyes, ha elektronikusan aláirom, időpecsét stb. De még ha van is ilyenem, ha az ügyfél nem tud elektronikus számlát befogadni, akkor hiába az egész (Miért nem lehet egyszerűen kinyomtatni és lekönyvelni a pdf-et? Hát mert a jelszó: gyártsunk papírt, hadd fogyjon az esőerdő!)

Külföldi ügyfeleink meg csak néznek bután és röhögnek a rajtunk. (Érdekes módon tőlünk nyugatra a worben írt számlát elfogadja az adóhatóság, egyetlen kitétel az hogy nem lehet 2 azonos számú számla - és milyen igazuk van)

Szerintem ahhoz, hogy számlát kapjon az ember nem ártana rendbe tenni ezeket a dolgokat is...a könyveléssel kapcsolatos káoszról meg ne is beszéljünk.

Anonymouse 2009.01.13. 00:08:03

miért nem én találtam ki ezt a blogot?

Dedix 2009.01.13. 02:14:09

Eszem megall. Hihetetlen, hogy lehet valaki ennyire birka, raadasul nincs is egyedul. Nehogy azt higyjetek, hogy ha szamlat kaptok majd a kolykeitek tobb kiflit kapnak az oviban, vagy kevesebb katyu lesz az utakon... Inkabb vasarolok szamla nelkul es megsporolom az afat, ha lehetosegem van ra. A bolti szamlaadasrol meg annyit, hogy leszarom kapok e vagy sem. Inkabb a vallalkozo zsebeben maradjon a penz, mint a sok mocskos feregeben ott fent. A multik meg ugyis adnak... Szanalmas es naivitas azt hinni, hogy ettol majd neked jobb lesz ebben az orszagban. Aki tisztesseges es becsuletes az halalra van itelve. Ha a rendszer normalisan mukodne es nem lenne ekkora a korrupcio, talan meg szamalt is lehetne adni. Sajnos ezek a szaraz tenyek.

Inkabb orulj, hogy tellik 400 Ft.-os szusira! Reklamalj csak szamlaert lesz az 500 is... Bar azt is megneznem mibol telik, lehet erdekes dolgokra bukkannek... ha erted a celzast...

Udv szanalmas fergek....

cuebler 2009.01.13. 06:19:38

@Dedix: a te hozzáállásod bizony politikusra vall. amíg nem kell számlát adni, addig bizony jópár forinttal több adót fogsz befizetni benzinnel, boltban, akárhol. és mindeközben mások meg rengeteg adózatlan jövedelmet tesznek zsebre. és hogy kedvenc filmemet is idézzem: "nem milliókat, milliárdokat baszdki"

Rui Blaaz 2009.01.13. 08:27:57

@Dedix:
seggedbe pajszert rakhatok?

Rui Blaaz 2009.01.13. 08:34:08

továbbá a hal valóban fejétől, nem kicsit, de ÉPPEN AKKOR érezheted magad feljogosítva arra, hogy féltéglát bahsszáhl a szolgálati Audi szélvédőjébe, ha a te füled mögött nincs vaj.

mert rohadtul nincs az rendben, hogy odafönt kétpofára lopnak, kétautóval járnak kétlakásba mindennap Miskolcról (lófahszt), de a megoldás nem az, hogy jó, akkor én is lopok, hanem a legális féltégla.

új pártokat Magyarországnak!
ezer raklap téglát a Parlament elé!
(i tak dalse, tovarisi)

mindenlébe 2009.01.13. 23:11:38

@Dedix: Kapaszkodj meg: Kifizetted az afat. Ott van a kocsmaros/fodrasz/mukormos kezeben. Csakhogy nem neki jar - es nem is a "mocskos feregnek ott fent", hogy teged idezzelek. A tanarnak jar, az orvosnak jar, a BKV buszba a legkondi jar, Budapestnek a 4esmetro jar, az autos majd a katyutlan utakon jar. De csak akkor, ha lesz ra penze az allamnak (figyelem! nem a mindenkori kormanyrol van szo!). Es amig nem tor fol az olaj, addig az adoinkbol kene h legyen penz. Amik gondolom azert is olyan magasak, mert egyesek elcsaljak az adot.
Es arra mar hadd ne terjek ki, hogy arcpiritoan geci dolog hulyenek nezni azokat, akik HELYETTED is befizetik az adot.

Walter Melone (törölt) 2009.01.19. 08:28:38

És mi lenne, ha számla nélkül senki nem juthatna bevételhez?
Lehet, hogy a Parlamentben kellene kezdeni...


seresmaria.hu/
süti beállítások módosítása