Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek
csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Aggyá nyugtát, waze!

Hé, ez itt áfás ár, igaz? Na ide figyelj: az lehet, hogy egész iható volt a kávéd, még az is lehet, hogy ilyen isteni gulyáslevest soha az életben nem ettem – az viszont verd ki a fejedből, hogy a 20% áfát borravalóként itt hagyom neked!

Fogd föl végre: ez a 20% nem a tied, hanem az enyém: ebből javítják az úttestet, hogy ne legyen tengelytörésem; ebből van közvilágítás, hogy hazafelé belém ne állítsák a kést; ebből tartják fenn a rohadt vasutat meg a BKV-t, ami azért olyan kurva drága, mert te pofátlanul lenyúlod az áfát – hát most azonnal aggyá nyugtát, waze!

Cím: aszw-qkac-frímél-pont-stb.

Utolsó kommentek

  • Bővíz László - JUEX: @cybergyerek: "Ha a felére csökkenne az adó, az emberek nem 30-35%-ban fizetnének, mint most, hane... (2013.03.19. 16:04) A blog célja
  • Funi: "Bocsánat a poszthiányért. A blog él, csak pár napig nem voltam netközelben. " Volt ez 2009. 02. ... (2011.02.05. 17:46) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • chenjinjing888: last top quality examine [url=http://www.replicamallwatch.com/]replica watches[/url] by an Expert:... (2010.12.22. 08:42) Nem tehetjük meg, hogy...
  • chenjinjing888: Polishing: <strong><a href="http://www.replicamallwatch.com/">buy replica watches</... (2010.12.22. 08:19) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • Utolsó 20

Tüneti vagy oki kezelés

2009.01.29. 09:17 aszw

Véleményem fenntartom, miszerint az ÁFA mellőzése nem maga a probléma, hanem a problémának tünete.

- zárja az előző poszthoz - roppant kedves hangnemben - írt kommentjét Molekula.

Öröm a szívnek, hogy valaki, aki a halál faszára kíván engem blogostul, belátja végre, hogy az áfa lenyúlása, amiről a blog szól, nem valami tök frankó dolog, hanem baj: tünet. Maximálisan egyetértünk abban, hogy nem a tünetet kell megszüntetni, hanem az okot orvosolni. Csakhogy arra, hogy a páciens beteg, a tüneteiből lehet rájönni. Ha valakinek az ismételt gyomorfájdalmaira állandóan csak azt mondogatják, hogy "katonadolog", vagy hogy "ilyen szarokkal jössz? nekem bezzeg..." -, vagyis a tüneteket nem veszik komolyan akkor az illető jó eséllyel megmurdel gyomorrákban.

Ha korrekt akarok lenni, akor az is igaz - a fenti példánál maradva -, hogy amennyiben elkezdik a tünetet kezelni, és teszem azt, fájdalomcsillapítóval tömik a delikvenst, akkor pontosan ugyanúgy belepusztul.

Tehát ha a kérdést valaki úgy teszi föl, hogy megoldaná-e Magyarország költségvetését és/vagy állampolgárainak (átlagosan gyalázatosan alacsony nívójú) moralitását a nyugtaadás problémájának megoldása, akkor a válaszom határozottan: nem. Ha viszont az a kérdés, hogy a nyugta-nemadás, de még inkább a nyugta-nemkérés komoly tünete-e egy súlyos betegségnek, akor a válaszom: igen. Igen, mert arra mutat rá, hogy az átlagos vásárlói tudatosság a béka segge alatt van. És ha ilyen tudatossággal választjuk meg a politikusainkat, akkor nem csoda, hogy ott tart az ország, ahol tart (nem nyolc vagy húsz éve, hanem amióta bejöttünk ide fehér lovon). És egyáltalán, ha ilyen tudatossággal élünk a világban, akkor nem csoda, hogy a világ úgy néz ki körülöttünk, ahogy.

Az, hogy az ár áfa-része nem a kereskedőt illeti, tény. Ha megtartja, az lopás: ez is tény, bárhogy szépítjük. Ahol lopnak, nyilvánvaló (nekem legalábbis), hogy nemcsak a tolvaj bűnös, hanem mindeni, aki részese egy olyan rendszer fenntartásának, amiben bárki lopni kényszerül. Viszont ha a zemberek apránként kezdenek rájönni, hogy a "gyomorfájás" nem töktermészetes állapota a szervezetnek, és elkezdenek rá odafigyelni, akkor a beteg (jelen esetben: az ország) talán még megmenthető.

(Bár a kommentekből leginkább az látszik, hogy károgó hollók gyülekeznk, alig várva, hogy megnyuvadjon végre, és kivájhassák a szemét. Azért, hogy ők maguk jóllakhassanak, mert mindenki más le van szarva.)

2 komment

Címkék: blog politika gyépé

A bejegyzés trackback címe:

https://aszw.blog.hu/api/trackback/id/tr31909757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molekula 2009.01.29. 14:10:37

Abban nagyon is egyetértünk, h nem a vállalkozókat kell motiválni számlaadásra, hanem a fogyasztói társadalmat arra a szintre nevelni, amit a válság előtti liberálkapitalista rendszer követelt volna meg.

Pontosan ezért, ha a blog címe "tudatos fogyasztói és demokrata társadalmat waze" lenne, nem pedig "lássa a világ hogy hol húztak le a kávémról 15 Ft-ot waze" semmi bajom nem lenne.

Hidd el, aki jellemzően nem ad számlát, de önző módon luxuscikkeket vásárol ahelyett, hogy visszaforgatná a pénzt a körforgásba (magyarul nem adja ki bér vagy egyéb formában), azt vagy utolérték már, vagy utol fogják érni. Nem hülye az Apeh. Nem kell félteni.

(Egyik ismerősömet megvágták -vagyonosodási vizsgálat- 12 millió (!) forintra. Ezt egyben, szinte azonnal befizette, majd megvágták még 4 millióra, hogy honnan volt ilyen sok pénze ilyen hamar. Mellesleg teljesen jogos volt mindegyik ilyen vizsgálat a környékemen)

A fő mondanivalóm valóban ez: hiába csinál a kormány számla-beküldő nyereményjátékot, hiába vesz fel az Apeh 3600 új ellenőrt, hiába ellenőriznek pofára is, a helyzet nem tud változni. Ez az egyensúlyi helyzet, így van a költségvetés is összeállítva, miszerint a vállalkozók nem kis része mellőzi az áfát.

Lényeg: ha a társadalmat szeretnéd egészségesebbre nevelni, még anyagilag is támogatnálak, de olyan cégeket vagy üzleteket kirakni, amikről fogalmad sincs mit miért tesznek, továbbá ellenőrizni sincs módod vagy jogod hogy valóban mellőzik a blokkadást, ugyanolyan magyar virtusra utal, mint amire oly szeretettel hivatkozol.

Végül: soha nem mondott senki olyat, hogy az ÁFA-csalás frankó, vagy nem elítélendő. Pusztán a mi 20 éves kapitalizmusunk így működik. Ha mindenki adna blokkot, arról lennénk híresek, hogy a vásárlóparitás a fiskális intézkedésektől függ (mivel a magyar vásárlóerő 2 rész hitelből, és 1 rész adócsalásból épül fel). Az pedig már nem kapitalizmus.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.01.29. 15:50:42

Molekula, szerinted mi lenne a megoldás? Nem mondom, hogy ez a blog az, de én nem is érzem annyira bántónak (igaz, nem is vagyok vállalkozó). Engem speciel teljesen nem érdekel, hogy miért nem ad a vállalkozó adott esetben számlát. Szerintem téged sem érdekelne, ha mondjuk én hibásan vezetném a rólad szóló dokumentációt, és ebből károd származna, hogy aznap menstruáltam-e, vagy elővett a téli depresszió, vagy egy hülye hanyag picsa vagyok, kanyar nélkül panaszt tennél rám, de legalábbis minden további nélkül elmesélnéd a barátaidnak, ismerőseidnek.

Nem hinném, hogy ezt a blogot valamiféle feljelentő-blogként kellene kezelni. Mint ahogy a korábbi gyógyszertári történet kommentjeiből is kiderül, ahol nincs mögötte csalási szándék, ott emelt fővel meg lehet magyarázni a történetet a másik oldalról is. Ahol meg van? Te magad írod, hogy az általad ismert vagyonosodási vizsgálatok teljesen jogosak. Legyenek is.

Nem ez a blog fogja megváltoztatni a világot, de szerintem nem is ez a célja. Ha ketten-hárman az olvasók közül egy kicsit is tudatosabbak lesznek, és mondjuk egy étteremben nem fogadnak el nyugtaként egy részletezőt, máris tett valamit.
süti beállítások módosítása