Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek
csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Aggyá nyugtát, waze!

Hé, ez itt áfás ár, igaz? Na ide figyelj: az lehet, hogy egész iható volt a kávéd, még az is lehet, hogy ilyen isteni gulyáslevest soha az életben nem ettem – az viszont verd ki a fejedből, hogy a 20% áfát borravalóként itt hagyom neked!

Fogd föl végre: ez a 20% nem a tied, hanem az enyém: ebből javítják az úttestet, hogy ne legyen tengelytörésem; ebből van közvilágítás, hogy hazafelé belém ne állítsák a kést; ebből tartják fenn a rohadt vasutat meg a BKV-t, ami azért olyan kurva drága, mert te pofátlanul lenyúlod az áfát – hát most azonnal aggyá nyugtát, waze!

Cím: aszw-qkac-frímél-pont-stb.

Utolsó kommentek

  • Bővíz László - JUEX: @cybergyerek: "Ha a felére csökkenne az adó, az emberek nem 30-35%-ban fizetnének, mint most, hane... (2013.03.19. 16:04) A blog célja
  • Funi: "Bocsánat a poszthiányért. A blog él, csak pár napig nem voltam netközelben. " Volt ez 2009. 02. ... (2011.02.05. 17:46) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • chenjinjing888: last top quality examine [url=http://www.replicamallwatch.com/]replica watches[/url] by an Expert:... (2010.12.22. 08:42) Nem tehetjük meg, hogy...
  • chenjinjing888: Polishing: <strong><a href="http://www.replicamallwatch.com/">buy replica watches</... (2010.12.22. 08:19) Pozitív uszoda és pozitív lekvár
  • Utolsó 20

Ahol lopnak: Papp László Budapest Sportaréna

2009.01.06. 09:30 aszw

December 29., Koncz Zsuzsa koncert, Papp László Budapest Sportaréna. Kb. nyolcezer látogató. Kint kurva hideg.

A szektorhoz tartozó ruhatárban két kislány, ránézésre amolyan szedjük-össze-az uv-ra-valót típusú beugró segéderő. Ruhatár 200,- Ft/fő. Cucc bead, biléta eltesz, kislány mosolyog, tán még jó szórakozást is kíván.

- Elnézést, blokkot hol kapok majd? - kérdezem udvariasan, adva a hülyét.
- Tessék? - néz rám értetlenül, mert valószínűleg a praxisában még soha nem fordult elő ez a kifejezés. Aztán kapcsol. - Kér blokkot? Egy pillanat...

Kihúzza a fiókot, egy dosszié mélyéről elővesz egy nyugtatömböt. Olyan szűz (nem a lány, a tömb), amilyen Madonna tán sose volt. Kinyitja, nézi egy kicsit... Még egy kicsit... Szemlátomást még soha nem találkozott ilyesmivel közelről.

- Figyeeejj...! - szól aztán zavart hangon a társának. - Te tudod, mit kell ezzel csinálni?

A másik azt mondja, persze, és megírja a blokkot (dátum, "ruhatár", összeg, szignó) kb. 8 másodperc alatt.

- Köszönöm. Egyébként véletlenül nem kéne, hogy automatikusan adjanak mindenkinek számlát? - teszem fel a zavarba ejtő kérdést, a lány azonban nem jön zavarba:

- Nem! - mondja olyan határozott hangon, hogy egy pillanatra én bizonytalanodok el. Elvégre nem vagyok könyvelő: lehet, hogy a ruhatári szolgáltatás valaminek az ikszedik paragrafusa alapján nem számlaköteles szolgáltatás? Szerencsére megjelenik valami jegyszedő/rendező szerű képződmény (ugyancsak nőnemű), és érdeklődik, mi a baj. Előadom neki is a fenti kérdést.

- Dehogynem, mindenkinek adnak számlát! - hazudja szemrebbenés nélkül.
- Csak mert ez a nyugtatömb teljesen érintetlen... - próbálkozom.
- Igen, mert este mindig le kell adniuk az aznapit, és ezt a tömböt most nyitották - feleli, és én örülök, hogy az Aréna szemlátomást elég szilárdan van megépítve.

Nem győzködöm tovább: tudom, hogy amennyiben rámutatnék, hogy a ruhatárban már legalább húsz kabát van a mienken kívül, akkor azt mondaná, hogy "nem, nincs". És egyébként is: az, hogy kiadták az utasítást a számla-nemadásra, nyilván nem ennek az ifjú hölgynek a felelőssége.

Gyors számítást végzek. Tegyük fel, hogy az év száz napján indokolt a ruhatár, és tegyük fel, hogy a 12 ezer férőhelyes Aréna mindennap csak fél házzal megy. 6000×200=1.200.000,- Ft - ennyi a ruhatári bevétel egyetlen nap. Szor száz: 120 millió per év. Ennek az egy hatoda áfa: ez 20.000.000,- Ft.

A részletekben tévedhetek, de nagyságrendileg az Aréna - csak a ruhatári bevétel alapján - ennyit lop el évente a kórházaktól, közlekedéstől stb.

Hogy az Aránában üzemel büfé is, arról ne is beszéljünk...

7 komment

Címkék: aréna számolgatás ahol lopnak

A bejegyzés trackback címe:

https://aszw.blog.hu/api/trackback/id/tr8860896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2009.01.12. 13:49:54

Az a baj, hogy a magyar mentalitás olyan, hogy ha évente 1Ft lenne az adó, akkor is az emberek többsége megpróbálná elcsalni.
Amíg az ilyeneket nem büntetik meg keményen, addig semmi változás nem lesz.
Tőlünk nyugatabbra egyértelmű, hogy a legutolsó sarki büfés vagy fagylaltos is ad számlát/nyugtát.

fehso2 2009.01.12. 14:50:20

Biztos, hogy vannak kivételek is. Nem tudom, hogy a ruhatár ilyen-e, de pl. a kávé, kóla, csoki és kotonautómaták sem adnak számlát. Talán a wc-fizetett pénz után sem kell. Vagy ott már tényleg senkinek sem jut eszébe.

hmm... 2009.01.12. 15:50:21

@fehso2: Ha jól tudom az automaták mentesítve vannak ez alól, pl. a parkolásról is úgy kapsz számlát, ha a parkolócetlivel besétálsz az adott céghez és kérsz. Az automatáknál nem tudom hogyan bizonyítod a vásárlást, ez is érdekes téma lehetne.

Perillustris 2009.01.12. 16:27:24

@fehso2: Az áfatörvény szerint nem kell nyugtát kibocsátani szerencsejáték szolgáltatás nyújtása, újság, illetve folyóirat árusítása során. Azaz például kedvenc napilapunk megvásárlánál mentesül ezalól az újságárusunk, valamint kaparós sorsjegyünk után a lottózó eladója. Szintén mentesül a törvények szerint a nyugtaadás alól a "kezelőszemélyzet nélküli automatából teljesített termékértékesítés". Azaz nem követ el szabálysértést az italautomata, amikor a jéghideg üdítő megvásárlása után a visszajáróhoz nem mellékel nyugtát. Ennek megfelelően az ellenőrök sem kérhetnek majd senkitől blokkot az ott vásárolt kóláról vagy narancsléről, ha életbe lép a nyugtamegőrzési szabály."

Jack__Bauer 2009.01.12. 17:56:02

Úgy tudom sok esetben a bevétel gyakorlatilag egyenlő a ruhatárosok fizetésével (mint a pizzafutárnál a jatt), egyébként kb. sehol nem adnak számlát a ruhatárban. A Vígszínházban például biztosan nem.
Nem mintha ez helyes volna...

eagle-r 2009.01.12. 23:03:22

...ahogy a nemzetiben sem

Megdobbent 2009.01.12. 23:59:39

Utcai ujsagos ritkan, centerben levo nekem mindig ad nyugtat, igaz aktataskaval jarok, bar kozom sincs semmi elszamoltato irgumburgumhoz :> Igaz, a megjelenesemert egyszer majdnem osszevertek egy piacon, marha nehez volt tisztazni, hogy csak vasarlok es nem is akarok szamlat (bar ez 12 eve volt).
süti beállítások módosítása